Monday, 13 August 2012

Juadah berbuka puasa dan bersahur

Dikesempatan ramadhan kali ini sempat juga kami menyediakan juadah untuk berbuka dan bersahur yang agak menarik iaitu menu arnab untuk seisi keluarga pada 13 Ogos 2012. Oleh kerana Arnab jantan dalam peliharaan kami terlebih dari senarai untuk dijadikan induk maka ada beberapa ekor tersenarai untuk disembelih.


Arnab ni arnab kampung biasa je. Nak sembelih ni pun perlu ada dua orang, sorang tukang pegang, sorang tukang sembelih. Kalau tiga orang, sorang lagi tukang tengok. Mungkin sesetengah orang boleh menyembelih arnab ni sorang tanpa pembantu. Tapi aku tak bolehnak buat lagi. Kalau ayam kampung pernah aku sembelih tanpa pembantu.Oleh kerana masing - masing takut nak pegang maka terpaksalah.

Beginilah keadaannya setelah dilapah dan dibuang perut, Sesetengah orang ambil sekali hati dan kepalanya.Oleh kerana malas nak melapah kepala maka bahagian kepala dipotong je. Dah sampai tahap ni kerja semakin mudah, hanya tinggal untuk dikerat - kerat bergantung kepada masakan.Oleh kerana nak buat rendang maka dipotonglah kecil - kecil. Kalau nak bakar bolehlah dibelah dua je atau dikerat empat bahagian atau dibakar terus.


Setelah dipotong, saje je tu timbang, cuma nak tengok. Mula - mula timbang guna tangan rasa berat jugak. Nak dapat kepastian digunakan penimbang yang betul. Tengok tu, 1200 gram tu. Berapa RM doh kalau beli yang orang jual ni.


Nampok arnab dok besor mane.Penuh daging sebeseng kecik. Alhamdulillah, Rezeki.


Nak bagi puas hati masak dalam kuali besar, masak dalam kuali kecil susah nak kacau. Ini lah rendang resepi sendiri untuk dimakan seisi keluarga. Tak sempat kering, dah masuk waktu berbuka, Jadilah rendang berkuah. Kalau ada orang jual rendang yang dah masak RM45 sekilo boleh beli doh. Nak buat bagi jadi hingga setakat ni leceh juga prosesnya.

No comments:

Post a Comment